STYLELIFE / Gasztronómia


Zsenge, tavaszi zöldborsó leves

  • 2014. május 22.

Zsenge, tavaszi zöldborsóleves, ahogy anyukám szokta. Nem vagyok egy nagy leves fogyasztó, de vitán felül ez a kedvencem - bárhol, bármikor. És anyukám mindig el is készíti, mert gyors, olcsó és egyszerű. Ezt most már én is tanúsíthatom, miután egy könnyed vasárnapi ebéd első fogásaként került az asztalra.

olvass tovább

Csokis, túrós, epres

  • 2014. május 20.

Cukrászpályafutásom azon szakaszához értem, amikor már nem csak konkrét receptúrák alapján készítek édességeket, hanem ha elkap az ihlet, szabadon alkotok, variálok. Ez a torta is így készült, ráadásul születésnapra, úgyhogy szépnek és finomnak is kellett lennie egyszerre. A süti alapja egy brownie piskóta, ami már önmagában is kielégítheti egy földi halandó heti édesség szükségletét. Ezt ellensúlyozandó egy tejszínes túró réteg következik, majd sok-sok eper és házi lekvár.

olvass tovább

10 ok, amiért szeretjük a spenótot

  • 2014. május 17.

A spenót tipikusan az a növény, amely szinte senkit sem hagy közömbösen: vagy szeretjük, vagy utáljuk. Sokak rossz emlékekkel rendelkeznek róla a klasszikus "menzás koszt" miatt. Azonban számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik, melyeket igyekeztünk összegyűjteni egy csokorba. Akik nem tartoznak a spenót kedvelők táborába, nekik is érdemes lehet végigfutni az alábbi sorokat, mert nemcsak spenótfőzelék formájában fogyasztható, változatosan elkészíthető ezen kívüli is, más ízesítéssel is, és lehet így már többeknek szerethetővé válik.

olvass tovább

Julia Child nyomdokain

  • 2014. május 16.

Annak, akinek valaha volt, van, vagy lesz köze a gasztronómiához, volt már a kezében Julia Child szakácskönyv. Az pedig, aki valaha írt vagy írni fog gasztro blogot, látta a Julie&Julia című filmet a nagyszerű Meryl Streeppel és Amy Adams-szel. Vannak kultikus fogásai az amerikai szakácsnőnek, aki egyébként elég nagy rutint szerzett a francia konyhaművészet terén. Ilyen étel a Boeuf Bourguignon, azaz a burgundiai marha. Előre szólok, nagyon kezdők csak kellő lelkesedéssel és egy teljesen szabad napon vágjanak bele az elkészítésébe, mert ez bizony nem egy ötperces művelet.

olvass tovább

Ünnepnapi almás pite

  • 2014. május 14.

Szeretettel készült finomságot ajándékozni szerintem többet ér sok drága ajándéknál. Patetikus vagy sem, nekem működni szokott, és az ilyen lelkesedéssel készült ételek még finomabbak, még jobban szoktak sikerülni. Ez az almás pite még anyák napjára készült, emiatt pedig minden kavarásnál, nyújtásnál, kenésnél volt kire gondolni, volt kiért dolgozni. Nem titok, az én nagy kedvencem (is) az almás pite, legyen az rácsos, amerikai, vagy fordított. Ez a mostani verzió finom, visszafogott, és a hajszálvékony almaszeleteknek köszönhetően nagyon dekoratív is, olyan, mint egy kinyílt virág.

olvass tovább

Házi keksz Nóritól

  • 2014. május 09.

Vannak olyan napjaim, amikor szétfolyik minden, egyszerűen nem tudom kézben tartani a dolgokat, és vannak azok, amikor reggel elmegyek dolgozni, cukrászként sütök egy jó tíz órát, majd haza érve még mindig van kedvem hódolni eme szenvedélynek. Ezen az estén valami kedvesre, kreatívra vágytam, ezért neki álltam egy nagyon vajas, nagyon vaníliás keksznek. Jó, persze, nem túl diétás darab, és tévézés közben rendesen fogyni is szokott, de házi, és ettől meglágyul minden szív.

olvass tovább

Fúziós vega vacsi

  • 2014. május 06.

Van benne egy kis orosz, egy kis ázsiai, meg egy kis indiai. És pofon egyszerű az egész, ellenben sok embert lehet vele jól lakatni. Nem szándékosan húsmentes menü, egyszerűen nem volt most szükség rá. Ha pedig valaki a vegán étrendet követi, annak is könnyen átformálható a recept, az alapanyagokat tekintve.

olvass tovább

Morzsa party

  • 2014. április 30.

Nem, most egyáltalán nem a maradékok eltüntetéséről van szó. Ez a joghurtos-citromos pite ezektől az tetejére szaggatott morzsáktól ilyen bájos. Friss, üde, tavaszi édesség. És csak úgy mondom, eddig bárki elkérte a receptet, hatalmas sikert aratott vele otthon

olvass tovább

Bemelegítés az eperszezonra

  • 2014. április 25.

Kevés olyan desszert van, ami nem a túlzott édességével, díszítésévél, formájával akar hivalkodni, hanem visszafogott, de harmonikus ízeket hoz. Az amerikai sajttorta, ami a mi szánk íze szerint inkább tekinthető túrótortának, pontosan ilyen szelíd sütemény. Nem túl édes, sőt, a krémsajt jellege miatt inkább van néha egy kis sós beütése. Engem egyébként is nagyon izgatnak az édes-sós ízpárok, és mivel ennek a tortának nagyon nagy skálán mozog a cukortartalma (van olyan recept, ami alig tesz bele, és van, amelyik agyon cukrozza), mi is bátran játszhatunk a tónusokkal ahogy szeretnénk.

olvass tovább

Sós pite a húsvéti újrahasznosítás jegyében

  • 2014. április 23.

Már többször jelét adtam, mennyire vonzódom a francia konyhához, hát ismét egy gall receptet hoztam. Ez a pite tökéletes reggelire, de egy kis salátával meg egy jó borral könnyű ebéd fogás is lehet belőle. A húsvéti ünnepek után biztos vagyok benne, sokak hűtőjében bújik meg maradék sonka, újhagyma, tojás. Pont ezekre lesz szükségünk a hagyományos quiche lorainne kissé magyaros verziójának elkészítéséhez. Valójában annyi csak a változtatás, hogy bacon szalonna helyett sonkát pirítunk bele, minden másban autentikusak maradunk.

olvass tovább